12 листопада в Києві розпочав роботу перший Європейський регіональний саміт шкільного харчування, де понад 500 учасників, включно з українськими та європейськими високопосадовцями, громадськими активістами та міжнародними експертами, об’єднали зусилля для зміцнення програми шкільного харчування. Захід відкрив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, а Олена Зеленська, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко представили іноземним делегатам досягнення в Україні реформи шкільного харчування.
Головні цілі реформи :
Модернізація шкільних харчоблоків — цього року уряд виділив 1,5 млрд грн на капітальні ремонти та закупівлю сучасного обладнання.
Впровадження нових стандартів харчування — наразі створено примірні сезонні меню, які відповідають новим санітарним нормам і рекомендаціям Міністерства охорони здоров’я.
Три моделі організації харчування: базова кухня, опорна кухня та фабрика-кухня, що дають змогу ефективно організовувати харчування в навчальних закладах різного типу.
Навчання кухарів — кулінарні хаби для підвищення кваліфікації кухарів за новими стандартами.
Реформа покликана сформувати в учнів здорові харчові звички та забезпечити якісне харчування для всіх дітей. Ця ініціатива, започаткована першою леді Оленою Зеленською у 2020 році, спрямована не лише на здоров’я учнів, а й створити для них умови, сприятливі для фізичного та психологічного розвитку.
Приєднання України до глобальної Коаліції шкільного харчування відкриває нові можливості для обміну досвідом та знаннями, а й перейняти найкращі міжнародні практики.
Разом — до здорового майбутнього наших дітей!
Джерело: Facebook
Залишити відповідь