Управління освіти і науки

Волинської обласної державної адміністрації

Головна E Новини освіти E Страви у шкільних їдальнях змінилися, і одне з помітних оновлень — зменшення солі. Але не всім дітям таке смакує, бо звикли до більш насиченого смаку, а перелаштуватись швидко не виходить. Нововведення продиктовані виключно турботою про здоров’я дітей, і зараз розповімо, у чому ж шкода від надлишку солі.

Страви у шкільних їдальнях змінилися, і одне з помітних оновлень — зменшення солі. Але не всім дітям таке смакує, бо звикли до більш насиченого смаку, а перелаштуватись швидко не виходить. Нововведення продиктовані виключно турботою про здоров’я дітей, і зараз розповімо, у чому ж шкода від надлишку солі.

Вівторок, 5 Серпня, 2025 | Новини освіти

📊 За даними ВООЗ, люди у світі споживають у середньому 10,8 г солі на день — удвічі більше за рекомендовану норму. Оптимальна добова доза — до 5 г на день для дорослих (1 ч.л. ), і ще менше — для дітей від 2 до 15 років.

Радикально відмовлятися від солі також не варто, адже вона забезпечує важливі функції організму:

🔹 підтримує водно-сольовий баланс

🔹 допомагає роботі нервової системи та м’язів

Водночас надлишок солі:

🔸 підвищує артеріальний тиск і навантажує серце

🔸 спричиняє набряки та затримку рідини

🔸 порушує білковий обмін

🍽️ Саме тому шкільні страви готуються за рецептурами з обмеженим вмістом солі, згідно з сучасними стандартами. Замість надлишку солі — спеції, трави, ароматні овочі. Це допомагає формувати звичку у дітей відчувати натуральний смак продуктів без підсилювачів.

📌 Ми радимо зменшувати кількість солі й удома, бо зміни легше впроваджувати системно.

Джерело: Facebook

Loading

Поділитися:

Generic selectors
Exact matches only
Пошук по заголовку
Пошук по змісту
Post Type Selectors

Понеділок
Вівторок
Середа
Четвер
П’ятниця
Субота
Неділя
Пн
Вт
Ср
Чт
Пт
Сб
Нд
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30