Перша леді України Олена Зеленська підсумувала річні результати реформи шкільного харчування, яку вона ініціювала.
Зокрема, серед них:
триває оновлення понад 170 харчоблоків. Працює перша в Україні фабрика-кухня в Бучі, яка щодня виготовляє майже 8 тисяч порцій для 16 закладів освіти. На Харківщині будують другу;
в Україні створено вже 21 кулінарний хаб. Навчання в цих хабах пройшло понад 6 тисяч кухарів;
у межах реалізації каскадного методу було проведено 19 регіональних форумів, що об’єднали понад 2800 учасників і 1200 закладів освіти;
Уряд вперше затвердив надання державної субвенції для безплатного харчування учнів 1-4-х класів.
Олена Зеленська подякувала міжнародним партнерам реформи. Серед них – UNICEF Ukraine, Бюро ВООЗ в Україні, Всесвітня продовольча програма ООН, Фонд Говарда Баффета, швейцарсько-український проєкт DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти», українсько-швейцарський проєкт «Діємо для здоров’я», Європейський інвестиційний банк, Антикорупційна ініціатива ЄС EUACI.
Пріоритетні завдання реформи на 2025-й – масштабування на всі громади країни та поступове розширення програми безоплатного харчування для школярів.
«Шкільне харчування – це інвестиція в майбутнє в усіх його сенсах: у здорове покоління, міцні громади, економіку, відновлення країни. І це майбутнє залежить від того, що покладемо в дитячу тарілку сьогодні», – зазначила Олена Зеленська.
Довідково: Реформа шкільного харчування в Україні розпочалася 2020 року з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Її основна мета – забезпечити учнів закладів освіти збалансованим і корисним харчуванням, а також популяризувати культуру здорового харчування серед дітей та їхніх родин.
Управління освіти і науки Волинської ОДА